Recept och tips

RECEPT OCH TIPS

 

Här kommer massor av recept till er som bl a vill hjälpa kroppen att hålla en jämnare glukosnivå!

 

Välkomna alla nya och gamla medlemmar att ta del av vårt senaste events recept av Cathrine Schück

Vi var många som njöt av Cathrines goda och också näringsriktiga mat efter hennes inledande föredrag.

Här kommer en del av recepten......resten går att hitta i kokboken "Balans" av Cathrine Schück

 

 

 

 

Ljummen blomkålssallad med torkade tomater

Vi gillar blomkål! Den är så snäll och mild i sig själv och lånar sig så väl till allt möjligt gott! Vi gör blomkålsmos med sojagrädde, stekt blomkålsris, gratinerad blomkål med sojagrädde och chevre eller friterade pakoras med kikärtsmjöl. För att inte tala om denna supergoda ”potatissallad” på blomkål. Perfekt som ensamrätt eller tillsammans med en burgare på kikärtor, lax eller biff.

4 portioner

ett stort blomkålshuvud
1 dl oliver, gärna med kärna
1 dl soltorkade tomater, gärna hemgjorda se sid XX ett knippe färsk basilika

sås:
1 äggula
1 msk vit vinäger eller citronjuice 1 tsk fransk senap
1⁄2- 1 dl olivolja
salt och peppar

Sätt en kastrull på spisen med blomkål delad i buketter och koka ätmjuka, ca 8-10 minuter.

Börja under tiden att vispa ihop såsen. Blanda ägg, vinäger/citron och senap.
Vispa sedan ned olivoljan under vispning tills du fått en krämig, ljusgul dressing. Smaka av med salt och peppar. Ringla såsen över nykokt, ljummen blomkål och dekorera vid servering med tomat, oliver och basilika.
Toppa med nymald svartpeppar och flingsalt.

 

Gluten- och laktosfritt bröd 
Det här brödet har vi som grund både när vi gör bruccetas, vitlöksbröd eller gratinerade smörgåsar. Det går snabbt att göra och är väldigt gott att äta som det är eller att rosta. Om du dessutom använder Helhetshälsas näringsberikade proteinpulver kommer du att få en gluten- och laktosfri smörgås som innehåller både mineraler och vitaminer.

En limpa:

3 dl mandelmjöl
3 msk linfrön
3 msk sesamfrö alt solrosfrö
1 dl Helhetshälsas proteinpulver alt annat icke smaksatt proteinpulver t.ex. Bake Pro 2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 och 1/4 dl smält kokosfett
2 dl sojagrädde alt sojayoghurt
4 ägg

Sätt ugnen på 175 grader
Smält kokosfettet och smörj en brödform ordentligt eller lägg i bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna.
Blanda ned kokosfettet, ägg och yoghurt.

Låt smeten vila i 10 minuter innan du stjälper upp den i brödformen. Grädda i ca 25 minuter

 

 

Vegetariska chèvremuffins 
Dessa matiga muffins tillhör ett av våra favoritrecept, för de går att variera i det oändliga. I princip kan du tillsätta vilken grönsak du vill eller om du inte vill ha dem vegetariska så kan du strimla lite rökt kalkon i smeten. Det är goda att serveras till soppan eller som en enkel förrätt och de är lika goda varma som kalla. Du kan utan problem frysa in dem och låta dem tina upp i matlådan eller träningsbagen.

12 muffins
En klick kokosfett
150 g getost
1 dl sojagrädde
10 ägg
En näve hackad spenat
ca 4 cm purjolök, strimlad
4-5 champinioner
3 – 4 hackade soltorkade tomater lite salt och peppar

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en muffinsplåt ordentligt med kokosfett. Skiva och fräs champinjonerna lätt i en panna

Smula ned getosten i en bunke och tillsätt sojagrädden. Rör om ordentligt så getosten blandas medgrädden.

Tillsätt ägg, spenat, champinjoner, purjolök och soltorkade tomater . Blanda om väl. Salta och peppra

Häll i formarna och ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills muffinsen har rest sig och fått fin färg.

 

 

 

Krämig zucchinisallad

2 stora zucchinier

1 dl majonnäs (utan socker)

1 dl gräddfil

1 msk fransk senap

kapris, purjolök, röd paprika

salt och peppar

Tärna och snabbkoka zucchinin ett par minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av mycket noga innan du blandar med majonnäs, gräddfil och senap. Smaka av med salt och peppar och garnera med kapris, purjolök och röd paprika.

 

 

 

Chokladtryffel med gojibär

 

 

 

Här är en present till dig som älskar choklad. Gudomligt goda chokladtryffel utan vare sig socker, mjölk eller gluten. Lätta att göra och nyttiga att äta. Till och med barnen älskar att göra och äta dessa bollar. Själv kan du variera smaken genom att tillsätta andra torkade bär eller för den som älskar lakrits – rekommenderar vi att hälla i en tsk osötat lakritspulver. En nyttig favorit för lakritstroll och sockerråttor.

Ca 10 bollar:
1 dl caschewnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl riven kokos + lite till att rulla bollarna i 2 msk kokosfett
1 1⁄2 msk kakao

1 krm vaniljpulver
1⁄2 – 1 msk Agavesirap
1 dl gojibär
ev en gnutta vatten (om smeten blir för smulig)

Mixa allt förutom gojibären tills smeten blir ganska jämn (beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha). Tillsätt gojibären och snurra ett par varv till i mixern.
Forma små bollar och rulla i kokos eller kakaopulver. Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem.

 

 

 

 

----------------------------------------

Cathrine Schück

Samtalsterapeut,kostrådgivare, KBT-coach

 

cathrine@schuck.se

www.schuck.se

 

FORUM

Copyright © All Rights Reserved